Het verhaal van je leven

‘You can be the storyteller of your own life, you can create your own legend or not’

-Isabel Allende.

Ik schrijf een nieuw boek ‘Het verhaal van je leven’.

Als het allemaal lukt komt dat boek in het najaar van 2017 uit bij uitgeverij Balans.
Het boek borduurt voort op de gedachte die ik al in mijn eerdere boeken heb behandeld, namelijk dat we de held zijn in ons eigen verhaal. Maar ging het in mijn vorige boeken over de universele stadia die wij als mens op onze levensreis doormaken, zoals die zo indrukwekkend tot uitdrukking komen in het werk van Joseph Campbell en in het concept De reis van de held, in dit boek ligt de nadruk veeleer op de speciale rol die we vervullen op het wereldtoneel en in hoe we die zo kunnen invullen dat die energie, vervulling en vreugde verschaft.

‘Welke mythe creëer jij?’, is de vraag die centraal staat. En dan niet ‘mythe’ in de betekenis van nepverhaal of fabel, maar in de zin van een memorabel verhaal dat richting en energie geeft.

In Het verhaal van je leven ontdek je dat je verhaal altijd in ontwikkeling is. Het is ergens begonnen en hoe het verder gaat weet je niet. Wanneer je een nieuwe baan vindt, of ergens anders gaat wonen, breidt het verhaal zich uit. Het verhaal van je leven lijkt op een stadsplattegrond: voortdurend worden er wijken en wegen bijgebouwd, soms moet er een gebouw platgegooid worden of een metrolijn worden aangelegd om ruimte te bieden aan iets nieuws.

In Het verhaal van je leven leer je dat je altijd je verhaal kunt aanpassen. Je zit beslist niet vast aan een oud verhaal wat misschien sleets voelt. Een nieuwe wending in je leven aanbrengen betekent een keerpunt in je verhaal, of het begraven van het oude verhaal. Bij iedere nieuwe fase van je leven kan een nieuw hoofdstuk kan worden geschreven, er ontstaat een nieuw perspectief en er horen nieuwe rituelen bij. Dat maakt het verhaal van je leven een spannend work in progress.

In Het verhaal van je leven leg ik je uit dat je bij het ontwikkelen van je verhaal altijd te rade kunt gaan bij jezelf, dat er iets ín je leeft, wat zich wil manifesteren en dat je de beschikking hebt over innerlijke gidsen – archetypes – die je begeleiden bij iedere nieuwe fase in je leven. Het verhaal van je leven wordt krachtiger naarmate je beter leert afstemmen op dat wat in je leeft.

Als je begint te ontdekken hoe het verhaal van je leven zich ontvouwt in je dagelijkse bestaan, verhoud je je tot de grote universele vraagstukken die de mensheid al eeuwenlang bezighouden. De verhalen van de mensheid vertellen immers de oorsprong, de geschiedenis, de ontwikkeling van bewustzijn en laten zien waartoe de mens in staat is, waarom er enerzijds altijd oorlog, pijn, geweld en verlies is, en anderzijds liefde, saamhorigheid, vredelievendheid, zorg en ontwikkeling. Het verhaal van je leven is mythologie op individueel niveau: persoonlijke mythologie.

Het verhaal van je leven leert je dat je je persoonlijke geschiedenis moet omarmen, ervan moet leren houden om een helder en inspirerend verhaal voor jezelf te ontwikkelen. ‘Amor Fati’, schreef Nietzsche. Wees niet boos, ga niet in verzet. Het is precies goed, wat zich aandient. Weerstand en woede over hoe het in het verleden gelopen houden je zwak en trekken negatieve gebeurtenissen aan.

In Het verhaal van je leven leg ik uit dat hoe meer jouw persoonlijke versie van het verhaal van je leven samenvalt met wat anderen over jou en je leven vertellen, je op weg bent een krachtig en inspirerend verhaal in de wereld te zetten.

Het verhaal van je leven hoeft niet per se heroïsch, moedig, kunstzinnig of buitengewoon hoeft te zijn. Het kan een eenvoudig, integer verhaal zijn. Maar wel een verhaal waar jij blij van wordt, wat bij jou hoort.

Wat is het verhaal van jouw leven? Hoe word jij straks herinnerd? Wat kan je als geen ander, wat vervult je met grote vreugde? Wat trekt jou uit jezelf, voorbij de ratio? Hoe ontdek je dat wat jou werkelijk beweegt?

In dit boek neem ik je mee in de wereld van verhalen en mythen en vertel hoe 12 archetypen je kunnen helpen bij het creëren van een dynamische, inspirerende persoonlijke mythe in de verschillende stadia van je leven.

‘Als je het verhaal van je leven wilt schrijven, zorg dan dat niemand anders jouw pen vasthoudt.’

Delen klik hierShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pagePin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+