tarot_duivel

De Duivel representeert angst en duisternis. Het betreft hier demonische invloeden, verwoesting, plundering, depressie, stilstand, gebondenheid, of dreiging. De Duivel laat zien dat je geen keuze hebt, noch enige vooruitgang zult boeken. Duivel komt van het woord Diabolos, dat ‘lasteraar’ betekent, de wargeest. De Duivel heeft bokkenpoten en hoorns en stam af van de Griekse natuurgod Pan en/of Dionysos.

De duivel zit op een kubus en dat vierkant staat voor de ‘waarheid’; terwijl de Duivel de mensen juist misleidt door leugens en tricks. Aan zijn voet staan een man en een vrouw, geketend. Maar van de afgebeelde ketens kunnen zij zich makkelijk bevrijden. Vaak laat de duivel dan ook zien dat je vast zit aan bepaalde gedachtepatronen die je in de duisternis houden. Het betreft vaak een onvrije verbinding of een verslaving. Het druiventrossen aan de staart van de vrouw duidt op de erotiek en het sensuele van verslavingen: seks, en drugs en rock en roll.

Als je de Duivel trekt, kan dat betekenen dat je ergens aan vastzit, dat je je in het duister bevindt, dat je jezelf geketend hebt aan negatieve denkbeelden of leugens. 

Plaats een reactie