tarot_toren

De Toren is de transformatiekaart. Hij symboliseert het ego, de materie. Het is dat wat de mens in zijn leven opbouwt aan denkbeelden over zichzelf. De bliksem die hier de toren treft, komt van Jupiter, de Waarheid. De Waarheid ontmantelt en maakt korte metten met een valse materialistische levenshouding. Het is het ineenstorten van de oude orde, om plaats te maken voor iets nieuws. Met dit beeld worden oude ambities en denkbeelden vernietigd. De ellende kan wel tegelijk ene nieuw inzicht geven. Doordat alles instort komt er ook ruimte voor hele nieuwe inzichten. Het kan ene catastrofe betreffende, een val in de duisternis, een verhuizing, een ontslag of ontmanteling.

Vergelijk ook het schokkende en zo gelijkende beeld van de vernietiging van de Twin Towers. De mens heeft de Toren zelf gebouwd en heeft zijn eigen gevangenis gebouwd.

In de I Tjing wordt dit in hexagram 51 ( 2 x Donder) als volgt verwoord:

De schok brengt welslagen
de schok komt: Hu, hu!
Lachende woordenL Ha, ha!
De schok maakt honderd mijl aan het schrikken,
En hij laat niet offerlepel en kelk vallen.

Als je deze kaart trekt kan het zijn dat je te maken krijgt (of hebt) met verlies van geld, veiligheid, gezondheid of liefde en dat is altijd een spirituele beproeving. Uiteindelijk gaat het om de loutering van de ziel.

Plaats een reactie