De reis van de held

Word de held in je eigen verhaal

Persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling laten zich goed beschrijven als een reis door een onbekend landschap.
De reis kent altijd ups en downs. Om iets nieuws in onszelf te kunnen aanboren en op koers te blijven moeten we van tijd tot tijd onze comfortzone verlaten en onze angsten overwinnen.
Gelukkig worden we op onze reis bijgestaan door mentoren en persoonlijke talenten.
Om groei in gang te zetten en om ons ware potentieel te ontsluiten, moeten we grenzen verleggen, afscheid nemen van beperkt bewustzijn, onze schaduw recht aankijken en soms door de donkere nacht van de ziel.

De Reis van de held wordt door Joseph Campbell op indrukwekkende wijze beschreven in De Held met de duizend gezichten.

reis_12_stappen

In mijn boeken Storytelling in 12 stappen en De held in je eigen verhaal behandel ik de 12 stappen van deze reis.

De heldenreis laat zien dat alle gebeurtenissen in iedere fase van het verhaal de hoofdpersoon een specifieke richting opsturen. Niets is voor niets.
De ontmoetingen, de oproepen, de aansporingen, de wendingen sturen de held voorwaarts. Onverwachte gebeurtenissen zorgen voor complicaties, gevaar, strijd, maar de crisis brengt precies de oplossing voort.
Aan het einde is de held opgewassen tegen de bijzondere taak die hij of zij moet vervullen op het wereldtoneel en is hij weer een stukje dichter bij zichzelf gekomen.

Ben je op zoek naar persoonlijke heldencoaching? Of zoek je een heldentraject voor in jouw organsiatie?

Neem contact met me op

Bekijk hier de video die Mirna Ligthart maakte over hoe we De Reis van de held toepassen bij de Storytelling Academy.