Finding your voice – De mentor in the Kings Speech


Deze week eindelijk de Kings Speech gezien. 


Koning George VI  (gespeeld door Colin Firth die daar een Oscar voor kreeg)- moet als prins weleens een toespraak houden en vindt dat verschrikkelijk omdat hij stottert. Na een zoektocht langs allerlei verkeerde spraakleraren, belandt hij uiteindelijk bij de eigenzinnige spraakcoach Lionel Logue, mooi gespeeld door Geoffrey Rush. Deze ontpopt zich als een ware mentor en vriend van Bertie (zoals George door zijn intimi wordt genoemd) waardoor diens zelfvertrouwen sterk verbetert.

Als Bertie de nieuwe koning wordt – overigens zeer tegen zijn zin – wordt hij geacht nog meer in het openbaar te spreken. De radio is op dat moment het nieuwe massamedium en de Tweede Wereldoorlog staat op punt om uit te breken. Dankzij de lessen van Lionel (her)vindt Bertie zijn stem. Zijn toespraken zijn gedurende de oorlog een grote troost en steun voor het volk.

Het vinden van je stem, weten dat je iets te melden hebt, jezelf durven zijn, jezelf met al je fouten en gebreken accepteren en dus niet perfect hoeven zijn, dat zijn essentiële zaken die we als mensen eigenlijk allemaal moeten leren.  Het gaat helemaal niet om de particuliere anekdote, -het verhaal op zich is niet erg complex of diepgaand – maar om de herkenbare en universele reis van het kleine zelf naar het grote Zelf. Vandaar dat de film zo’n succes heeft. 

Finding your voice als een fundamentele en spirituele zoektocht. 

Al met al een mooi exemplaar van de heldenreis, waarin een krampachtige bange man zijn grootste angst recht moet aankijken; hoe hij die angst met de hulp van de mentor weet te overwinnen en zo vanuit zijn hart leert spreken dat hij  de gemeenschap verrijkt.

Geweldige rol overigens van Geoffrey Rush als mentor.

Plaats een reactie