Het verhaal van je leven

Het verhaal van je leven

Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan

 

Tweede druk!

Wij zijn ‘storytelling-animals’, met een fundamentele behoefte een verhaal te maken van het leven en er zo zin en betekenis aan te geven.

Verhalen maken zit diep ingebakken in onze psyche. Toch zijn we ons meestal niet bewust van de vele innerlijke stemmen – gedachtepatronen, angsten, aannames, wensen en overtuigingen – die uitmaken hoe ons leven zich ontvouwt. Want wat we onszelf vertellen, is bepalend voor hoe we het leven ervaren.

Ieder mens creëert zijn eigen werkelijkheid, zijn eigen persoonlijke mythe. We zijn allemaal de held of heldin in ons eigen verhaal. Als we dat eenmaal hebben begrepen, hoeven we geen antwoorden meer buiten onszelf te zoeken, anderen de schuld te geven of boos te worden op ons lot. Dan kunnen we het verhaal van ons leven sturen en bijsturen.

In Het verhaal van je leven maakt Mieke Bouma met fascinerende voorbeelden uit zowel de oude mythologie als hedendaagse verhalen duidelijk met welke mechanismen we onze persoonlijke mythologie creëren, welke archetypen daarbij een rol spelen, hoe we patronen kunnen doorbreken en hoe we het verhaal van ons leven kunnen herschrijven om er meer uit te halen.

 Mieke Bouma (1954) is oprichter van de Storytelling Academy. Ze was docent aan de Theaterschool in Amsterdam en scenarioschrijver voor toneel, film en televisie. Eerder publiceerde zij onder andere Storytelling in 12 stappen, dat inmiddels een 11de druk beleeft.

Bestel

Het Archetypespel

Ontdek de rode draad in je levensverhaal

Dit kaartspel biedt 12 mooi vormgegeven archetype-kaarten (vormgeving Esther Malaparte), met steeds aanvullend 4 themakaarten. In totaal 12 kaarten + 48 themakaarten.

De afbeeldingen en de vragen zorgen ervoor dat je in dialoog komt met de archetypen diep in jezelf. Het zijn de gedachtepatronen, angsten, aannames, wensen en overtuigingen die bepalen hoe jouw leven zich ontvouwt.

De 12 archetypen helpen je je patronen te doorbreken, helpen je nieuwe archetypen te activeren en het verhaal van je leven te herschrijven om er meer uit te halen.

Het archetypespel is een spel voor coaches, trainers en storytellers, maar is tegelijk een handzaam instrument voor zelfonderzoek.

Bestel Het Archetypespel € 30,-

Meer weten over archetypen? Klik hier....

Download hier de handleiding

 

Coachen met het levensverhaal

Narratief coachen houdt in dat je faciliteert bij het exploreren van het  levensverhaal. Het is zeer behulpzaam bij de zoektocht naar de rode draad in levensverhaal, maar ook bij carrièreperspectieven. Het doel is dat zicht te krijgen op krachtlijnen, op perspectieven, maar ook op dat wat iemand gevangen houdt of tegenwerkt in de gewenste ontwikkeling. Door het onderzoek ontstaat er zicht op levensmissie, op de unieke talenten en op de bestemming.

Verhalen vertellen over wie we zijn en hoe het leven werkt zit diep ingebakken in onze psyche. Maar vaak zijn mensen zich niet bewust van de vele innerlijke stemmen – gedachtepatronen, angsten, aannames, wensen en overtuigingen – die bepalend zijn voor hoe hun leven zich ontvouwt. Het zijn de zogenaamde ‘scripts’ die iemand zowel gevangen kunnen houden, als kunnen bevrijden.

Op het moment dat er iets vastloopt of stagneert, is het fijn als er iemand is die kan luisteren, maar vooral als er iemand is die kennis en begrip heeft van hoe verhalen in elkaar zitten, die narratieve technieken in kan zetten, zodat het levensverhaal een nieuwe dimensie krijgt en er een meer gewenste koers kan worden gevaren.

Wanneer we  coachen op basis van het levensverhaal creëren we ruimte voor het verhaal wat de coachee zichzelf vertelt en onderzoeken we welke andere perspectieven op dat levensverhaal mogelijk zijn. Verhalen maken de verbinding tussen de buitenwereld en de binnenwereld, via beelden en perspectieven.

Lees meer

Over het Verhaal van je leven

In de media

Interview met Mieke Bouma in AD: ‘Maak geen flutroman van je leven’, 27 maart 2018.

###

Artikel Happinez: Maak van je lot een plot- Happinez, februari 2018

###

Artikel YOGA INTERNATIONAL

artikel-yoga-international1

###

###


REVIEWS BOEK

"Afgelopen week las ik 'Het verhaal van je leven' uit. Zo af en toe komt er een boek voorbij dat mijn leven verandert omdat het nieuwe inzichten biedt over hoe ik zelf en de wereld om mij heen in elkaar zit. Boeken als 'The hero with a thousand faces', 'The artist way', 'A history of God', 'Living your dreams' en 'Wild mind'. Jouw boek past ook in dit rijtje. Ik heb het in 1 ruk uitgelezen en ga nu aan de slag met al die interessante opdrachten zoals het uitwerken van mijn oerscene. Dank je wel dat je dit boek hebt geschreven en ik hoop dat je veel positieve reacties krijgt." - Corinne Leopold
"Chapeau Mieke Bouma! Wat een inspirerend, boeiend en betekenisvol boek, vanaf de eerste tot de laatste regel pakkend en helder geschreven! Een absolute aanrader voor iedereen die zichzelf en zijn levensloop beter wil begrijpen, doorgronden en regisseren naar eigen wensen en verlangens. De inhoud van dit boek zou verplichte kennis moeten zijn voor alle werkers in de gezondheidszorg en hulpverlening en onderdeel van de betreffende opleidingen. Nu nog een essentiële missing link." ***** Bol.com

INTERVIEW OP LEZEN TV (Parmando 24 culture)

Leesfragment

4. Zonder conflict geen verhaal

 

I believe that there is one story in the world, and only one. Humans are caught – in their lives, in their thoughts, in their hungers and ambitions, in their avarice and cruelty, and in their kindness and generosity too – in a net of good and evil. There is no other story.’ – John Steinbeck

‘Het is aardig van opzet, maar wat is hier eigenlijk het probleem?’ Met die vraag stuurde een schrijfdocent me lang geleden met mijn verhaalidee terug naar de tekentafel. Ik had iets aardigs bedacht maar er zat geen conflict in, er stond niets op het spel, er was geen draak die moest worden verslagen. Deze basisles verhalen maken heb ik goed onthouden. Een verhaal zonder conflict is een slap verhaal. Er moet in ieder verhaal een probleem zitten, anders is er geen beweging, geen spanning, geen ontwikkeling.

Lees meer

Boekbespreking Sigrid van Iersel

Als alles in je leven lijkt tegen te zitten, moet je je dan schikken in je lot? Volgens Mieke Bouma is er dan juist werk aan de winkel: hoogste tijd om uit te zoeken welke betekenislagen er in je verhaal zitten en hoe je dat verhaal kunt bijsturen. In haar nieuwste boek Het Verhaal van je Leven geeft ze lessen in stuurmanskunst.

We creëren onze werkelijkheid door het verhaal dat we erover vertellen. Als dat verhaal je niet (meer) bevalt, spoort Mieke Bouma je aan om het verhaal te onderzoeken dat je gevangen houdt en daar iets aan te gaan doen. Want we bezitten ook het oneindige vermogen om van een willekeurig lot een betekenisvol plot te maken.

Lees meer...

Artikel Happinez

Turn you lot into a plot

When Mieke Bouma was a child, she couldn’t wait to go to bed at night. Lying in the dark she made up long stories about herself. “I looked at my life as if I’d already lived it, as if I were sitting on a cloud telling the story: this is what happened, some things were fun, others were awful. They were always lives with lots of drama, conflict, disease and accidents… I kept making up new lives.”

As an adult, and a mother of two herself, she became seriously ill. The thought that helped her through it was: Why did I write this into my script? She also found the answer: ‘To discover how much inner power I really have.’

Mieke went to drama school, studied theatre science and became a scenario writer. She taught classes, she established the Storytelling Academy, and today she’s a story coach. She also wrote an inspiring book in which she says: “The best thing we can do is regard life as a joyous tumble, a game we volunteered for, a story we lovingly co-create.”

The orphan and the wet nurse

It’s a trend these days: coaching and therapy in which stories play a big part. “If you can see your life as a story, you feel more like its creator,” Mieke explains. “You can always tap a different potential, a different archetype, a primal character that is part of your personality. And if you get stuck with one of them - every archetype has its pitfalls - you find another character and see if you can use their energy.”

She describes these archetypes at length in her book. Take the Unspoilt Child that stimulates our ability to dream, hope and desire, despite everything. The pitfall here is that the Unspoilt Child tends to hang around in paradise and avoid all conflict.

Lees het hele artikel (ENG)