Archetypen en hun basisplots

Archetypen vind je in bijna alle vormen van literatuur, in mythen, sprookjes en filmscripts, maar ook in je eigen levensverhaal.

De zoektocht naar archetypen in je eigen leven is een boeiend proces. Het zijn herkenbare, universele karaktertypes en symbolen die van alle tijden zijn, steeds weer in unieke vorm opduiken en die verhalen urgentie en diepgang verlenen en die je tevens antwoord kunnen geven op vragen over bestemming, drijfveren, en levensweg.

"Laat de modetrends en de filmidolen voor wat ze zijn, gebruik je archetypen als model om vorm te geven aan je zelf, je gedachten en je handelen. Mensen doen dit eigenlijk ieder dag, zonder dat ze dit in de gaten hebben. Christenen stellen zich de vraag: 'Wat zou Jezus doen?', als ze op een kruispunt in hun leven staan of een moeilijk besluit moeten nemen. [...].

Je kunt archetypen ook op deze manier gebruiken. Je kunt jezelf de vraag stellen: Handel ik zoals mijn archetypen zouden handelen? Dit is een doordringende manier om te vragen: Ben ik oprecht tegenover mezelf? Je archetypen - goden, symbolen, totems, persoonlijkheden - zullen je naar voldoening leiden als je hen toestaat hun verhaal via jou voor het voetlicht te brengen. Ze zijn de sleutel tot je werkelijke, wonderlijke lotsbestemming."

-Deepak Chopra

 

Archetypen voor de schrijver...

In het boek De 12 oerkarakters van storytelling worden archetypes behandelt zoals de Magiër, Nar, Koning, Wijze, Onbevangen Kind en meer... Het zijn universele blauwdrukken die je als schrijver of verhalenmaker kunt gebruiken bij karakter- en plotontwikkeling.

Archetypen bij persoonlijke ontwikkeling

In het boek Het verhaal van je leven worden deze archetypen behandeld als innerlijke gidsen op je levensreis en hoe je met behulp van deze archetypen een nieuw verhaal voor je leven kunt schrijven.

Archetype_spel

Bestel het prachtig door Esther Malaparte vormgegeven spel in de webshop van de Storytelling Academy