Archetypen en hun basisplots

  

Archetypen vind je in bijna alle vormen van literatuur, in mythen, sprookjes en filmscripts, maar ook in je eigen levensverhaal.

De zoektocht naar archetypen in je eigen leven is een boeiend proces. Het zijn herkenbare, universele karaktertypes en symbolen die van alle tijden zijn, steeds weer in unieke vorm opduiken en die verhalen urgentie en diepgang verlenen en die je tevens antwoord kunnen geven op vragen over bestemming, drijfveren, en levensweg.

"Laat de modetrends en de filmidolen voor wat ze zijn, gebruik je archetypen als model om vorm te geven aan je zelf, je gedachten en je handelen. Mensen doen dit eigenlijk ieder dag, zonder dat ze dit in de gaten hebben. Christenen stellen zich de vraag: 'Wat zou Jezus doen?', als ze op een kruispunt in hun leven staan of een moeilijk besluit moeten nemen. [...].

Je kunt archetypen ook op deze manier gebruiken. Je kunt jezelf de vraag stellen: Handel ik zoals mijn archetypen zouden handelen? Dit is een doordringende manier om te vragen: Ben ik oprecht tegenover mezelf? Je archetypen - goden, symbolen, totems, persoonlijkheden - zullen je naar voldoening leiden als je hen toestaat hun verhaal via jou voor het voetlicht te brengen. Ze zijn de sleutel tot je werkelijke, wonderlijke lotsbestemming."

-Deepak Chopra

LEES HET ARTIKEL OVER ARCHETYPEN EN HUN INVLOED OP DE TOEKOMST - VERSCHENEN IN THE OPTIMIST 190 - JAN/FEBR.2020

link naar THE OPTIMIST

Volg de online cursus ONTDEK DE ARCHETYPEN

12 archetypen die jouw levensverhaal bepalen....

Leer in 12 weken de archetypen stuk voor stuk kennen en boor daarmee  in jezelf onvermoede kwaliteiten aan!

In deze cursus gaat het om zelfonderzoek en om het aanboren van onvermoede krachten. Het concept van de 12 archetypen - ontwikkeld door Carol Pearson en beschreven in Het verhaal van je leven en De 12 oerkarakters van Storytelling - is een handzaam model waarmee je jezelf en je drijfveren kunt onderzoeken en biedt praktische handvatten voor vitaliteit en heldenmoed.

Compleet met oefeningen, visualisaties, schrijfopdrachten en stukjes film!

KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN

Archetypen voor de schrijver...

In het boek De 12 oerkarakters van storytelling worden archetypes behandelt zoals de Magiër, Nar, Koning, Wijze, Onbevangen Kind en meer... Het zijn universele blauwdrukken die je als schrijver of verhalenmaker kunt gebruiken bij karakter- en plotontwikkeling.

Archetypen bij persoonlijke ontwikkeling

In het boek Het verhaal van je leven worden deze archetypen behandeld als innerlijke gidsen op je levensreis en hoe je met behulp van deze archetypen een nieuw verhaal voor je leven kunt schrijven.

Archetype_spel

Bestel het prachtig door Esther Malaparte vormgegeven spel in de webshop van de Storytelling Academy