Intuïtie op de hielen gevolgd door Twijfel

Volgens de I Tjing wordt op het moment dat vader Hemel en moeder Aarde elkaar ontmoeten de eerste zoon geboren, genaamd Intuïtie. Intuïtie is de flits van inspiratie, een gevoel van innerlijk weten, een helderheid die verder reikt dan de rationele geest.
Maar zodra deze prachtige zoon het levenslicht ziet, wordt nummer twee geboren. De naam van deze tweede zoon is Twijfel. Het is de lineaire, rationele, logische denkende geest.
Twijfel begint onmiddellijk Intuïtie te testen. Twijfel stelt vragen, stelt van alles ter discussie en roept weerstand op. Twijfel is de aap op onze schouder, die sceptisch is, berekenend en verwarring zaaiend. Het is de innerlijke criticus die de meningen van de mensen uit onze omgeving verzamelt en ons voorspiegelt dat Intuïtie niets waard is. Twijfel heeft maar een doel: innerlijke verwarring stichten. Zodra deze tweede zoon is geboren, moeten we naar Hoge Berg (het Hoger Zelf). En op die plek wordt de derde zoon geboren, genaamd Stilte. Op die plek ontdekken we het zeker weten.

Plaats een reactie