De adelaar en de Condor

Waar de Adelaar en Condor
Hoofd en Hart
samenkomen
wordt nieuwe harmonie geboren
op een uitgeputte Aarde
er groeien weer bloemen
dieren vinden hun weg
en mensen verbinden zich
in liefdevolle overgave 

Er is een oude Inca-profetie die meldt dat wanneer de Condor en de Adelaar weer samen vliegen in het luchtruim, de Aarde zal ontwaken, de wereld weer in balans zal komen en er vrede zal heersen.

Volgens de oude profetie is in het verre verleden de mensheid verdeeld geraakt. Er is een scheiding ontstaan tussen enerzijds het pad van de Condor, de weg van het hart, de intuïtieve geest en het mythisch bewustzijn en het pad van de Adelaar, de weg van het brein, de rationele geest en het meesterschap over de materie anderzijds. Een schisma tussen denken en voelen, hoofd en hart, mannelijke waarden en vrouwelijke waarden.

Misschien is de roep om verhalen daarom de laatste tijd zo luid. Verhalen gaan bij uitstek over die verbinding. In verhalen zoeken we naar die harmonie, naar dat nieuwe evenwicht, naar de vrede, het helend medicijn, de verbinding tussen hoofd en hart.

Volgens de voorspelling zouden rond 1490 de twee paden elkaar nog een maal kruisen, waarna de adelaar de condor tot aan het punt van uitroeiing zou brengen. 1490 was de tijd van Columbus, het begin van de kolonisatie van het wilde westen.
De profetie kondigt een nieuw tijdperk aan, waarin de adelaar en de condor weer samen door het luchtruim vliegen. Het tijdperk zal aanbreken na ca. 500 jaar. Vanaf de laatste eeuwwisseling is dit proces dus al gaande.

De condor kun je zien als vrouwelijk, mythisch symbool. Het is een grote gier met een vleugelspanwijdte van wel meer dan drie meter. Die spanwijdte symboliseert de geestkracht die de condor moeiteloos optilt en hoger en hoger laat stijgen met de opstijgende wind in het Andesgebergte. Daar zweeft zij moeiteloos tussen de bergtoppen op zes tot tien kilometer hoogte, één met het Geheel, één met de natuur. De Condor is de boodschapper van de Spirit, de rechterhand van evolutie. Zij brengt het visioen, de kracht en de energie van de wereld die komen gaat.  Zij is de aaseter, en verbindt dood met leven. Ze is één met het Geheel, met de stilte, de ziel….

De adelaar heeft een andere kwaliteit.  De adelaar vliegt ook hoog en ziet een muis op één kilometer hoogte, maar hij is de jager, verbonden met een gerichtheid, een doel.  De adelaar is verbonden met het richtinggevende licht, de bestemming, de visie, de focus, de mannelijke kwaliteit.

De adelaar en de Condor, twee kanten van de medaille.

Als Storytellers laten wij de Condor en de Adelaar samen opvliegen. Een goed verhaal zorgt altijd voor een huwelijk tussen gevoel en ratio.

 

 

 

 

1 gedachte over “De adelaar en de Condor”

 1. Hallo Mieke,
  Ik vond zojuist jouw site.
  Deze week besloten om de plek die ik aan het creëren ben, kort door de bocht voor persoonlijke en professionele groei, waar ‘lekker praktisch’ en spiritueel samenvallen. De Condor te noemen, voelt helemaal als het juiste. In de betekenis van De Condor valt alles van afgelopen jaren samen.

  Ik heb een website, die ik helemaal ga aanpassen. Ideeën stromen zo door mij heen. Teksten schrijven is waar ik minder goed in ben, de juiste woorden vinden die mijn gevoel beschrijven.

  Ik zie dat jij cursussen storytelling geeft? Nog steeds? Help jij ook mensen individueel met teksten schrijven. Ik wil heel graag hulp bij het omschrijven van mijn verhaal, de betekenis van wat ik voel dat ik hier mag doen op deze aardbol.

  Ik hoor graag van je. Zag je telefoonnummer hieronder staan, was zo enthousiast dat ik direct wilde bellen. Nog wat vroeg, nu een mail dus.
  ps, de teksten en cursussen op mijn site gaan dus vrijwel allemaal weg. Hier doe ik al een hele tijd niets mee. Systemisch werk blijft staan!

  Hartelijke groet,
  Angelique Versteeg

  Beantwoorden

Plaats een reactie