Keerpunten in je leven

Life is what happens to you while you are busy making other plans
– John Lennon

Het leven laat zich goed beschrijven aan de hand van keerpunten en beslissende momenten. Van alle gebeurtenissen en herinneringen zijn er maar een beperkt aantal bepalend en ingrijpend. Veel andere zijn triviaal, grappig of alleen maar illustratief. Het selecteren van bepalende en beslissende momenten levert een uitstekende basis op voor het beschrijven of vertellen van je levenverhaal. Vaak verwijzen wendingen naar dieper gelegen thema’s in je leven. Het selecteren van keerpunten zorgt ervoor dat je je minder verliest in details of een veelheid aan herinneringen, ze vormen de scharnierpunten van je levensverhaal en selecteren automatisch gebeurtenissen die van belang zijn.

Significante verandering
Een keerpunt is een significante verandering of transformatie, een brandpunt van energie, kracht en bewustzijn, een poort naar iets nieuws, een passage. Een keerpunt kan een ontmoeting zijn, een geboorte, een huwelijk, een ontslag, een diagnose van een ziekte, een verhuizing, sterfgeval, een piekervaring of een dieptepunt. Op het moment dat het plaatsvindt, heb je vaak nog niet in de gaten dat het een keerpunt betreft. Pas terugblikkend realiseer je je de impact. We ervaren het leven, onze ervaringen, onze aannames, verwachtingen en percepties vóór het keerpunt op een andere manier dan daarna. We kunnen nooit meer terug naar wie we waren voor het keerpunt.

Zes ballonnen
In het boek Fast-Draft Your Memoir (2018) van Rachael Herron ontdekte ik een mooie manier om tot een kernachtige omschrijving van je verhaal te komen. Teken op een vel een levenslijn van links naar rechts. Kies zes bepalende en invloedrijke keerpunten uit je leven (of uit de periode die je wilt beschrijven) en plaats die op die tijdlijn. Markeer ze alsof het ballonnen zijn die van de lijn op lijken te willen stijgen. Je kunt een tijdlijn maken vanaf een bepaald punt in je leven, bijvoorbeeld vanaf je geboorte of vanaf een bepaalde periode in je leven waar je over wilt schrijven. Soms vindt een gedeelte van je verhaal in je jeugd plaats en het grootste deel verder in je huidige leven.

Denk bijvoorbeeld aan:
• Ouders uit elkaar
• De geboorte van een kind
• De dood van een geliefde
• Een nieuwe baan
• Verhuizing
• De diagnose van een ziekte

Schrijf in de ballonnen kernachtig op wat voor keerpunt het betrof en bepaal vast voor jezelf waarom deze keerpunten van invloed waren op je leven. Heb je er meer dan zes? Kijk dan toch welke zes van de grootste invloed zijn geweest. Misschien is de dood van je opa toch niet zo bepalend voor jouw ontwikkeling als je dacht. Houd het bij zes momenten!

Zeswoordenverhaal
Maak nu van deze keerpunten een zeswoordenverhaal. Het was vermoedelijk Ernest Hemingway die het zeswoordenverhaal bedacht en het beroemde miniverhaaltje opschreef: For sale, baby shoes, never worn. In deze zes woorden is alles terug te vinden. De hoop, het verlangen, het verdriet. Het is een verhaal met een begin, een midden en een einde. En dat met zes woorden.
Tegenwoordig kun je op Twitter tal van voorbeelden van de zeswoordenverhaaltjes vinden. Het is zelfs heel populair geworden. Ga eens naar Zeswoordenverhaal (@zes_woorden) en laat je verrassen. Ik vond deze:

• ‘Dit blijft ons geheimpje,’ zei papa.
• Koortsachtig zocht hij het doosje paracetamol.
• Ik hou van hem. Hij ook.
• Te vroeg getrouwd, op tijd gescheiden.

Op basis van de zes bepalende momenten kun je nu een zeswoordenverhaal maken. Je vraagt je misschien af hoe dat in vredenaam mogelijk is, maar probeer het toch eens en maak er als je er plezier in krijgt verschillende.

Cursisten in mijn lessen maakten deze zeswoordenverhaaltjes:

• Zondagskind vindt draken op haar pad.
• Heldentrip. Verschillende wegen naar bewustzijnsverruiming.
• Afgestrafte Lolita vindt haar weg terug.

Het maken van zeswoordenverhaaltjes helpt je keuzes te maken en thema’s naar boven te halen. Het is een proces van destilleren en selecteren. Je komt tot de kern, je krijgt zicht op wat belangrijk voor je was en is. Rachael Herron ziet de ‘zeswoorden-memoirs’, zoals zij ze noemt, zelfs als een soort grafsteenopschriften omdat ze de kern van het levensverhaal omvatten. Ze stimuleert haar lezers er regelmatig een paar te maken, maar ze stelt wel dat er één zeswoordenverhaal is dat werkelijk de basis gaat vormen voor het verhaal wat je wilt gaan schrijven. Schrijf dit vervolgens in mooie letters op een papiertje en hang dat boven je bureau. Handig voor als je je levensverhaal wilt beschrijven.

In mijn nieuwe boek Schrijf je levensverhaal besteed ik in een van de hoofdstukken aandacht aan deze zes keerpunten. Het boek verschijnt in april.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.