Archetypen en hun invloed op de toekomst

DIT ARTIKEL VERSCHEEN IN THE OPTIMIST 190 JANUARI / FEBRUARI 2020 ZINGEVING   FAVORIET

Onlangs verscheen het Archetypespel, een kaartspel voor zelfonderzoek, training en coaching. Het werd ontwikkeld door Mieke Bouma en vormgegeven door Esther Malaparte. Elk van de twaalf archetypen vertegenwoordigt een aspect in uzelf en helpen u de rode draad in uw levensverhaal te ontdekken en patronen te doorbreken. Ze schreef een toelichting over het onderwerp.

DOOR: MIEKE BOUMA

Albert Einstein bracht eens een bezoek aan een schoolklas. Een jongetje uit de klas vroeg: ‘Meneer Einstein, wat moet ik doen om net zo slim te worden als u?’
Einstein antwoordde: ‘Lees veel sprookjes.’
Een ander jongetje vroeg: ‘Wat moet ik doen om nog slimmer te worden dan u?”
Einstein zei: ‘Lees nog meer sprookjes.’

Albert Einstein geloofde in de kracht van de verbeelding. En ja, met verbeelding kunnen we werelden creëren, ruimtereizen maken, medicijnen en zelfsturende auto’s ontwikkelen, maar ook ontsnappen aan patronen en conditioneringen die onze ontwikkeling belemmeren. Met onze verbeelding en oneindige creativiteit hebben we onze huidige werkelijkheid gecreëerd, inclusief de problemen. Met diezelfde verbeeldingskracht en creativiteit kunnen we een nieuw verhaal schrijven. Voor onszelf en voor de wereld. Het onderzoeken van de werkzame archetypen helpt daarbij.

Meerstemmig zelf
‘Soms roep ik mijn ikken bij elkaar,
Ik heb inmiddels al een aardig reservoir,
En als men vraagt: “Hé, welke ik is eigenlijk waar?”
“Ik”, “ik”, “ik”, roepen mijn ikken dan door elkaar.
En dan zwaai ik met mijn voorzittershamer
Verzoek om stilte in de bovenkamer
En dan geef ik met een vorstelijk gebaar
Het woord aan mijn ik van 9 jaar.’

– Harry Jekkers

De Odyssee van Homerus begint met een vergadering van de goden op de Olympus. De godin Athene vraagt aan haar vader Zeus of Odysseus nu eindelijk eens terug mag keren naar huis. Odysseus zit dan al een tijdje vast op het eiland van de nimf Kalypso. Odysseus heeft de woede van de God Poseidon gewekt die hem nu op allerlei manieren tegenwerkt en zijn thuisreis belemmert. Zeus stemt tenslotte in – hij geeft toe dat Odysseus het al moeilijk genoeg gehad heeft – en Hermes wordt opgeroepen om het besluit van de goden aan Kalypso mee te delen, waarna Odysseus eindelijk naar huis kan.

Het is soms een heel gedoe voordat de knoop wordt doorgehakt. En zo is het ook vaak in onszelf. Bij problemen en dilemma’s, wanneer de boel stagneert of vast komt te zitten, vindt ook ín ons een vergadering van goden plaats. Het zijn verschillende innerlijke stemmetjes die allemaal wat anders willen. De één wil zekerheid, de ander avontuur, van de één mag je die nieuwe auto kopen, de ander vindt hem te duur. Welke stem is de baas? Is er misschien een stem die zachtjes klinkt maar die wel graag gehoord wil worden? Is er een stem die monddood is? Naar welke luisteren we? En welke geeft de doorslag?

‘Het “ik” is een meerstemmig innerlijk koor: een innerlijk kippenhok.’

KIPPENHOK

Onze identiteit is niet een eenduidig vaststaand iets. Het ‘ik’ is een meerstemmig innerlijk koor, een Olympus vol goden, een wereld vol stemmen, drijfveren, wisselende gedachten, impulsen en gevoelens: een innerlijk kippenhok.

Het verhaal van ons leven, onze werkelijkheid, wordt bepaald door wat zich daar in dat kippenhok afspeelt en welke stemmen daar de baas zijn. Haantjes-de-voorste zijn meestal de conditioneringen, de angsten en strategieën die, omdat ze al lang werkzaam zijn, een groef hebben gevormd in ons bewustzijn en het meeste kabaal maken. Maar meer op de achtergrond bevinden zich de verlangens en de dromen: het slapend potentieel. Pas wanneer we ons bewust worden van de repeterende boodschappen die ons worden ingepeperd door de stemmen die het hardst klinken en ontdekken dat er ook andere mogelijkheden ín ons leven zijn, kunnen er nieuwe deuren opengaan en kunnen we ons bevrijden van dat wat ons gevangen houdt, en net als Odysseus onze tocht vervolgen.

ARCHETYPEN

Die motieven, die zich onder de oppervlakte bevinden, noemen we ook wel archetypen. Het woord ‘archetype’ is bedacht door C.G. Jung en verwijst naar een terugkerend universeel karakter, proces, beeld of verhaalpatroon dat op alle tijden en plaatsen in kunst, literatuur, menselijke dromen, fantasieën en creaties opduikt. We herkennen ze in ons menselijk gedrag, maar ook in de mores van een heersende cultuur.

HET ARCHETYPESPEL

Jung behandelde in zijn werk slechts een paar archetypen, maar er zijn er oneindig veel en ze tonen zich steeds weer op een andere wijze. Carol Pearson ontwikkelde op basis van deze complexe theorie het 12 Archetypen-systeem. Deze twaalf archetypen worden behandeld in de boeken Het Verhaal van je leven en De 12 Oerkarakters van Storytelling en vormen de basis voor Het Archetypespel, een kaartspel voor zelfonderzoek, training en coaching ontwikkeld door Mieke Bouma en vormgegeven door Esther Malaparte (www.malaparte.nl). Het spel helpt je spelenderwijs om de verschillende stemmen in jezelf te onderzoeken en tot nieuwe inzichten te komen die je verder helpen op je levensreis. Te bestellen bij www.storytellingacademy.nl/webshop.

Neem het mythische icoon van de Cowboy, dat heel lang symbool stond voor de Amerikaanse waarden en de Amerikaanse droom. Hij representeerde de selfmade witte man, individualistisch, opportunistisch; de Strijder die zijn vijanden en de natuur wilde overheersen. Het archetype werkte als een krachtige spiegel voor het nationale ethos, maar is momenteel aan vervanging toe; hij toont nu zijn schaduwkanten. De mentaliteit van heersen en overheersen zou plaats moeten maken voor een mentaliteit van zorgen voor elkaar.

‘Het wordt tijd voor nieuwe richtinggevende en verbindende iconen.’

Ook individueel gaat dit op. Een vrouw bij wie het archetype de Voedster heel lang op de voorgrond staat omdat ze plezier beleeft aan de zorg voor haar kinderen, zal iets nieuws in zichzelf moeten wakker maken als haar kinderen de deur uitgaan. Of: iemand die zijn hele leven bij een baas heeft gewerkt en met pensioen gaat, zal misschien eindelijk het archetype van de Avonturier meer ruimte kunnen geven. Als iemand heimelijk verlangt naar meer creativiteit, maar uit angst voor verlies aan zekerheid geen gehoor geeft aan de innerlijke roep van de Kunstenaar, en die toestand te lang laat voortduren, kan diegene ziek worden en net als Odysseus worden gegijzeld door een toornige god. Totdat er een andere stem klinkt.

DE TWAALF ARCHETYPEN

Het Onbevangen Kind
Optimistisch, speels, energiek, goed van vertrouwen.
Valkuil: naïef.

Het Weeskind
Realistisch, wil erbij horen, harde werker, no-nonsense.
Valkuil: slachtofferschap.

De Voedster
Zorgend, voedend, genereus.
Valkuil: zichzelf wegcijferen.

De Strijder
Moedig, wil winnen en de beste zijn, strijdbaar.
Valkuil: alles als een strijd zien.

De Gelukzoeker
Avontuurlijk, grensoverschrijdend.
Valkuil: eeuwige zoeker.

De Provocateur
Confronterend, idealistisch, alles moet anders.
Valkuil: destructief.

De Geliefde
Overgave, gepassioneerd, zintuigelijk.
Valkuil: zelfverlies.

De Kunstenaar
Origineel, vormgevend, creatief.
Valkuil: perfectionisme.

De Koning
Verantwoordelijk, leidend, wil vrede en harmonie.
Valkuil: controle.

De Wijze
Zoekt naar de waarheid, wil puzzel oplossen, rationeel.
Valkuil: betweterig.

De Magier
Zoekt spirituele wijsheid, inzichten en transformatie.
Valkuil: misleidend.

De Nar
Verlichting, humor, spiegeling en omkering.
Valkuil: niets meer serieus nemen.

Op al die momenten in het leven dat men voelt dat het oude verhaal sleets begint te raken en er een verlangen voelbaar wordt naar een nieuw verhaal, zullen oude archetypen plaats moeten maken voor nieuwe.

ONTWIKKELING

Het leven vraagt van ons dat we ons, individueel en collectief, ontwikkelen. Archetypen helpen daarbij en kunnen de innerlijke gidsen op ons pad zijn, mits we ze raadplegen en met ze in dialoog gaan. Dat vergt een psychisch onderzoek. Zodra we ons bewust worden van onze drijfveren en energieën en ze gaan herkennen, wordt het voeren van de regie erover makkelijker. Zo kunnen we bepaalde stemmen een toontje lager laten zingen en luisteren naar een stemmetje in onszelf dat wellicht iets zachter praat, maar het wel beter met ons voor heeft.

‘Ik heb moeite met dat ondeelbare ik.
Vaak ervaar ik vele ikken die in paren optreden
En met elkaar de strijd aangaan.’

– Gerrit Komrij

Nieuwe collectieve mythe
We leven momenteel in een complexe tijd. De wereld is verdeeld. De westerse mythe, met haar belofte van welvaart, consumeren, groei en individuele vrijheid, is aan vervanging toe. Deze mythe heeft ons veel gebracht, maar al die vrijheid, emancipatie, globalisering, al dat ongebreidelde consumeren heeft de wereld veel problemen bezorgd en de individuele mens eenzaam gemaakt. De crises stapelen zich op, er zijn nog nooit zoveel mensen met depressies, burn-outs en slaapproblemen geweest. En miljoenen mensen zijn op de vlucht voor oorlog of armoede, de afvalberg groeit, de gletsjers smelten en ondanks al onze mobiele telefoons en het internet, zijn we meer dan ooit op onszelf aangewezen. God hebben we al een tijdje doodverklaard, en daar zitten we dan in onze eigen bubble. Wat is onze richtlijn? Onze ethiek? Veel mensen voelen zich angstig, boos of depressief en zien nauwelijks perspectieven. Anderen – op zoek naar een verhaal – sluiten zich aan bij fundamentalisten of goeroes.

Het wordt tijd voor nieuwe richtinggevende en verbindende iconen ten behoeve van een nieuw inspirerend verhaal. Misschien is het de creatieve millennial, de klimaatactivist, de vrouwelijke leider… de geschiedenis leert ons dat een crisis vaak de oplossing al in zich draagt. Als we het wereldtoneel goed beschouwen, tekenen de contouren van een nieuw verhaal zich al af.

Mieke Bouma is auteur, leraar en storyteller. Ze is oprichter van en hoofdopleider aan de Storytelling Academy en schreef onder meer Storytelling in 12 stappen, De 12 Oerkarakters van Storytelling en Het Verhaal van je leven.

 

230 gedachten over “Archetypen en hun invloed op de toekomst”

 1. Appreciating the hard work you put into your blog and detailed information you provide.

  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same old rehashed material. Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  My web site: Viking XL Keto

  Beantwoorden
 2. Thank you for all of the efforts on this web site. My mum
  enjoys participating in investigation and it’s obvious why.

  My partner and i know all regarding the lively tactic
  you deliver vital tips and hints through the blog and recommend response from other individuals about this matter while my girl is
  certainly being taught so much. Take pleasure in the remaining portion of the
  new year. Your carrying out a very good job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am really impressed
  along with your writing talents and also
  with the layout to your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the excellent quality writing, it’s rare to peer
  a great blog like this one today.

  my blog … Wawza Apple Cider Gummies Reviews

  Beantwoorden
 3. We would like to thank you all over again for
  the gorgeous ideas you gave Jeremy when preparing her own post-graduate research in addition to, most importantly,
  for providing all the ideas in a single blog post.
  In case we had known of your website a year ago, we’d have been kept
  from the unwanted measures we were participating in. Thank
  you very much.

  Here is my webpage :: VikingXL Keto

  Beantwoorden
 4. What i don’t realize is in reality how you are no longer actually much more neatly-appreciated than you might be right
  now. You’re very intelligent. You know therefore significantly on the subject of this matter, produced me personally imagine it from a
  lot of numerous angles. Its like men and women are
  not fascinated unless it is something to accomplish with Girl gaga!
  Your personal stuffs outstanding. Always handle it up!

  My page … Far East XL

  Beantwoorden
 5. Thanks so much for giving me an update on this topic on your web page.
  Please be aware that if a new post appears or in the event
  any improvements occur about the current publication, I
  would be thinking about reading a lot more and understanding how to make good use of those strategies
  you share. Thanks for your efforts and consideration of others by making this web
  site available.

  Here is my web site – Molten Keto Reviews

  Beantwoorden
 6. Thank you for your website post. Jones and I are saving for just a new ebook on this matter and your
  post has made people like us to save all of our money.
  Your notions really answered all our questions.
  In fact, above what we had acknowledged before we came upon your wonderful blog.
  My spouse and i no longer have doubts including a troubled mind because you have clearly attended to our needs above.

  Thanks

  My page Eagle Hemp CBD Gummies Reviews

  Beantwoorden
 7. I merely wanted to thank you again for the amazing website you have developed here.
  It really is full of ideas for those who are actually interested in this kind of subject, primarily this very post.
  Your all so sweet as well as thoughtful of others as well as reading your blog posts is an excellent delight if
  you ask me. And that of a generous present! Jeff and I are going to have enjoyment making use of your
  suggestions in what we have to do in a month’s time.
  Our listing is a kilometer long which means your tips might be put to great use.

  Feel free to surf to my web site: Luiresse Cream

  Beantwoorden
 8. I loved as much as you will receive carried
  out right here. The sketch is tasteful, your authored material
  stylish. nonetheless, you command get got an impatience
  over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  Feel free to surf to my web page: Eagle CBD Gummies

  Beantwoorden
 9. This is the right web site for anybody who wishes to
  understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to?HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a subject that has been written about
  for years. Excellent stuff, just excellent!

  Review my blog :: Emilio

  Beantwoorden
 10. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just
  posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

  Here is my web-site TestoXmen

  Beantwoorden
 11. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was doing a little research on this.

  And he actually bought me breakfast due to the fact that I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your web page.

  Also visit my web blog; Infinuity CBD

  Beantwoorden
 12. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers
  and both show the same results.

  Beantwoorden
 13. Wow, fantastic weblog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging glance easy. The full look
  of your web site is fantastic, as well as the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply couldn’t leave
  your site prior to suggesting that I extremely loved the standard info a person provide
  in your visitors? Is gonna be back regularly in order to check out new posts.

  Check out my homepage … Artctic Box Air Conditioner Reviews

  Beantwoorden
 14. I do not know whether it’s just me or if everybody else experiencing issues
  with your blog. It appears as if some of the text in your
  posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is
  happening to them as well? This may be a issue with my web browser because I’ve
  had this happen before. Appreciate it

  Here is my page :: Cool Blast AC

  Beantwoorden
 15. Good ? I should definitely pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended
  up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all.

  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme .
  a tones way for your customer to communicate.

  Nice task.

  Look into my web site; polywebhost.com

  Beantwoorden
 16. I truly wanted to jot down a message so as to express gratitude to you
  for all the fabulous strategies you are posting
  here. My extended internet lookup has now been honored with good quality points to exchange with my
  classmates and friends. I ‘d state that that we visitors actually are rather blessed to live
  in a remarkable community with many perfect people with good methods.

  I feel rather grateful to have discovered the webpages and look forward to many more entertaining
  times reading here. Thank you once again for everything.

  My web site: Renew Brite Review

  Beantwoorden
 17. Thanks for some other informative website. The place
  else may I am getting that kind of information written in such a perfect
  approach? I have a mission that I am simply now operating
  on, and I have been on the glance out for such information.

  Also visit my homepage Captive Skin

  Beantwoorden
 18. What i do not realize is in reality how you are not really
  a lot more neatly-appreciated than you may be right
  now. You’re very intelligent. You understand thus significantly when it comes to this topic, produced me
  individually consider it from numerous various angles.
  Its like women and men are not fascinated until it’s something to do with Girl gaga!
  Your individual stuffs nice. Always deal with it up!

  My blog post; https://franchise-business-forum.ru/

  Beantwoorden
 19. I would like to show some appreciation to this writer for bailing me out of this condition.
  After looking through the the net and meeting principles that were not
  helpful, I thought my entire life was well over. Existing minus the
  solutions to the difficulties you’ve solved all through your good short article
  is a crucial case, and those that might have adversely damaged my entire career if I hadn’t
  encountered your website. Your actual understanding
  and kindness in handling all the details was priceless.
  I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a point like this.
  It’s possible to now relish my future. Thanks for your
  time very much for this expert and sensible help.
  I will not think twice to recommend the website to any individual who requires assistance on this topic.

  Also visit my page – GrownMD CBD Gummies

  Beantwoorden
 20. This is the right website for everyone who really wants to find out about
  this topic. You realize so much its almost hard to argue with
  you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a new
  spin on a subject that’s been written about for years.

  Great stuff, just wonderful!

  Beantwoorden
 21. This is really interesting, You are a very skilled
  blogger. I have joined your feed and look forward to seeking
  more of your great post. Also, I have shared your website in my social
  networks!

  my website :: Theo

  Beantwoorden
 22. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite reason appeared to be on the net the easiest
  thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about
  worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the
  nail upon the top and also defined out the whole thing without having
  side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

  Take a look at my webpage :: forum.m2clasic.ro

  Beantwoorden
 23. After exploring a few of the articles on your
  website, I seriously appreciate your technique of writing a blog.

  I added it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
  Please check out my website as well and tell me what you think.

  Beantwoorden
 24. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my view, if all website owners and bloggers made
  good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  Beantwoorden
 25. Howdy I am so delighted I found your web site, I really found you by
  mistake, while I was researching on Aol for something else, Anyways
  I am here now and would just like to say
  kudos for a remarkable post and a all round interesting blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but
  I have saved it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the
  superb jo.

  Beantwoorden
 26. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a
  variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net. Is there a
  way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any help would be really appreciated!

  Beantwoorden
 27. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this.

  We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post.

  I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  Feel free to surf to my web site; George

  Beantwoorden
 28. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I in finding It really helpful & it helped me
  out much. I hope to provide something again and help others like you aided me.

  Beantwoorden
 29. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks
  would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Thanks a
  lot

  Beantwoorden
 30. Simply wish to say your article is as astounding.
  The clearness in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

  Here is my blog post: Far East XL

  Beantwoorden
 31. Hi there! I could have sworn I?ve been to this website before but after
  browsing through some of the posts I realized it?s new to me.
  Nonetheless, I?m certainly delighted I stumbled upon it and I?ll be book-marking it and checking back regularly!

  my web site – ko-burda.com

  Beantwoorden
 32. I intended to put you the very small word to finally say thanks a lot as before for the splendid concepts you have discussed in this article.
  It is simply remarkably open-handed with you giving easily all that
  most of us would’ve offered as an ebook to generate
  some bucks for their own end, primarily since you might well have done it if you ever considered necessary.

  The solutions as well worked as a easy way to be sure that
  someone else have the identical dream much like my own to learn great deal more in respect of this problem.
  I’m sure there are millions of more pleasurable instances ahead for folks who look over your
  website.

  Here is my web site; Far East XL Male Enhancement Review

  Beantwoorden
 33. After exploring a number of the blog articles on your website, I truly appreciate your technique of blogging.

  I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking
  back in the near future. Take a look at my website too and let me
  know your opinion.

  Feel free to surf to my web page … hltkd.tw

  Beantwoorden
 34. Hi! I could have sworn I’ve been to this website
  before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

  Look into my site :: Melisa

  Beantwoorden
 35. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be at the web the easiest thing to consider of.
  I say to you, I definitely get irked at the same time as folks think about worries
  that they plainly do not realize about. You managed to hit the nail
  upon the highest and also outlined out the whole thing without having side
  effect , people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thank you

  Feel free to visit my website … Far East XL Reviews

  Beantwoorden
 36. I needed to send you one very little observation to be able to give thanks again for your
  personal incredible opinions you have documented at this time.
  It’s simply remarkably open-handed of you in giving freely what exactly most of us could have advertised as an ebook
  to get some profit for their own end, precisely seeing that you might well have tried it if
  you considered necessary. These ideas likewise served as a great way to know that many people have a similar interest like
  my very own to understand significantly more in terms of this condition. Certainly there are thousands of more pleasant
  instances ahead for individuals that go through
  your website.

  Feel free to visit my web-site Far East XL

  Beantwoorden
 37. I blog frequently and I genuinely thank you for your information. This great article has truly peaked my interest.
  I am going to book mark your website and keep checking for new details about once a week.
  I opted in for your Feed too.

  Also visit my blog post – Theda

  Beantwoorden
 38. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because
  of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on a number of websites for about a year and am concerned about switching
  to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?

  Any kind of help would be greatly appreciated!

  Beantwoorden
 39. I was wondering if you ever thought of changing the
  structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

  Also visit my homepage … Grown MD CBD Gummies

  Beantwoorden
 40. Please let me know if you’re looking for a article
  author for your weblog. You have some really great posts
  and I think I would be a good asset. If you ever want to
  take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please shoot me an email if interested.

  Many thanks!

  my web site; Androrexin

  Beantwoorden
 41. Next time I read a blog, I hope that it won’t fail me just
  as much as this particular one. I mean, Yes, it was my
  choice to read, however I actually believed you’d have something
  helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix
  if you were not too busy looking for attention.

  Here is my blog: 163.30.42.16

  Beantwoorden
 42. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as
  related information ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.

  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums
  or anything, web site theme . a tones way for your customer to
  communicate. Nice task.

  Feel free to surf to my web blog … http://www.backpagenation.com/user/profile/195222

  Beantwoorden
 43. I cherished up to you’ll obtain performed proper
  here. The cartoon is attractive, your authored subject matter stylish.
  however, you command get got an shakiness over that you wish be turning
  in the following. ill indubitably come more beforehand once
  more since precisely the same nearly a lot incessantly inside of case you defend this increase.

  Feel free to surf to my web-site … Slim Tactics Keto Review

  Beantwoorden
 44. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text
  in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the problem fixed soon. Many thanks

  Feel free to visit my website; CutSlim Keto

  Beantwoorden
 45. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  Here is my web blog … Cosmic Green CBD Tea

  Beantwoorden
 46. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who
  has been doing a little homework on this. And he actually ordered me
  dinner because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending
  time to discuss this issue here on your website.

  My website … beautiful skin

  Beantwoorden
 47. I was more than happy to uncover this site. I wanted to thank
  you for ones time for this particularly fantastic
  read!! I definitely appreciated every little bit
  of it and I have you saved to fav to see new things in your site.

  Also visit my blog – seed bank

  Beantwoorden
 48. I wanted to follow up and allow you to know how , very much I valued discovering your web site
  today. I will consider it a great honor to work
  at my workplace and be able to utilize tips discussed on your blog and also be involved
  in visitors’ responses like this. Should a position connected with guest article writer become on offer at your end, make sure you let me know.

  Feel free to visit my blog … affordable treatment

  Beantwoorden
 49. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Many thanks!

  Also visit my homepage: carbohydrate intake

  Beantwoorden
 50. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Thank you!

  My webpage – hair loss

  Beantwoorden

Plaats een reactie