‘Amor Fati, hups daar gaat ie…’

Getroffen was ik door de speech van de moeder van Heather Heyer, een jonge vrouw die bij de gevechten in Charlottesville om het leven kwam door het geweld van Nazi’s. Haar verdrietige maar dappere mamma stond daar een paar dagen na de dood van haar prachtige dochter voor een zaal en sprak verbindende woorden, woorden van liefde en zingeving. Haar speech liet ons weten dat de dood van Heather niet voor niets was geweest.

‘They tried to kill my child to shut her up. Well guess what? You just magnified her’.

Heather was iemand die streed voor een betere wereld, iemand die volgens haar moeder niet alleen fel, geëngageerd was maar ook zorgzaam en vol mededogen. Ze streed voor een betere wereld en iedereen die haar kende zei : ja, dit einde paste bij haar.

Ik weet niet hoe ik zou reageren als ik in haar schoenen zou staan.

(Bekijk de speech)

Omarm je lot en heb het lief. Door Nietzsche Amor fati genoemd en door René Gude zo mooi ironisch aangevuld met ‘Hups daar gaat ie… ‘ 

Ook de oude Grieken stelden al dat je je maar beter niet tegen je levenslot – hoe zich dat dan ook aandient – kan verzetten omdat het lot zal zich hoe dan ook wel zal voltrekken. Of je wil of niet. In mijn nieuwe boek Het Verhaal van je Leven is Amor Fati mijn motto.

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe vaak zijn wij niet verbolgen, ontmoedigd, boos, verongelijkt, weigerachtig, drammerig. Hoe vaak komt het niet voor dat we tegen het lot willen inbeuken omdat we het oneerlijk vinden, onrechtvaardig, genadeloos, wreed? Hoe vaak willen we niet gelijk hebben, en geven we de ander, de buitenstaanders, de overheid, het systeem de schuld?

Zo niet de moeder van Heather. Ze zocht naar de zin achter de gewelddadige dood van haar geliefde dochter. ‘Make her death count’.

Stel je voor, schreef Nietzsche lang geleden, dat een demon je op een nacht bezoekt en je toefluistert dat je je huidige leven integraal mag overdoen, inclusief de hoogtepunten en de dieptepunten, de successen en de pijn. Je mag er niets aan veranderen, alles blijft hetzelfde. Zou je dat dan willen?

Als je ‘ja’ zegt, dan ben je voor de test – namelijk het leven – geslaagd en heb je je levenslot omarmd.       

Als je nee zegt, is er nog werk aan de winkel.

Amor fati, hups daar gaat ie’.

 Meer weten over mijn nieuwe boek? Schrijf je in voor de nieuwsbrief…

 

 

Plaats een reactie