De heldenreis in de Tarot

tarot-levensweg

De Reis van de Held zoals die ooit beschreven is door Joseph Campbell, waar veel van mijn boeken en cursussen op zijn gebaseerd, kun je op een heel bijzondere wijze ook terugvinden in een oeroud kaartspel: de Tarot.
De afbeeldingen van de Tarot tonen de levenscyclus op symbolische wijze. De Tarot is een losbladig boek in beelden. Je zou kunnen zeggen: spiritualiteit voor dummy’s. Vroeger konden de ongeletterden zo toch iets begrijpen van het mysterie van het leven. De betekenis van de kaarten werd mondeling overgedragen. Daardoor ontstond er uiteraard ook ‘ruis’ en verdween ingewijde kennis.Maar niettemin kun je de Tarot zien als een roadmap voor het leven.

Aan het einde van de Middeleeuwen werd de Tarot door de Katholieke kerk in de ban gedaan, want direct met contact met de (innerlijke) godheid zonder tussenkomsten van een priester bedreigde de bestaande orde. Maar inmiddels is de Tarot weer geaccepteerd en biedt een inspirerende kijk op de levensweg van de mens.

De Tarot biedt is niet alleen een richtingaanwijzer, maar ook een bron voor inspiratie. Schrijvers, kunstenaars laten zich al heel lang inspireren door de bijzondere afbeeldingen op de kaarten.

De meeste Tarotspelen bestaan uit 78 kaarten, maar ‘De Tarot in de herstelde orde’, samengesteld door Onno en Rob Docters van Leeuwen bestaat uit 80 kaarten. Twee extra kaarten, Intuïtie en Waarheid (ooit blanco kaarten) zijn door hen na diepgravende studie toegevoegd.Maar is niet zaligmakend. Ik raad je aan een Tarotspel te kiezen die jou aanspreekt.

Je kunt de kaarten van de Tarot onderverdelen in de Grote Arcana, de Hofkaarten en de kleine Arcana. De Tarot-reis die ik zal bespreken is de reis zoals die in de Grote Arcana wordt afgebeeld en deze vindt in 24 (en dus vaak 22) stappen plaats.

Tarot als hulp bij schrijfprocessen
Belangrijke redenen waarom Tarot behulpzaam is bij (creatief) schrijven:

  • Symboliek: De afbeeldingen tonen symboliek en diepgang. De symboliek kan dienen als een bron van inspiratie voor schrijvers. Het helpt  bij het ontwikkelen van diepgaande en gelaagde karakters, het creëren van complexe plotwendingen en het opbouwen van een rijke wereld voor je verhaal. Door de Tarot te raadplegen, kun je verborgen betekenissen ontdekken en nieuwe perspectieven krijgen die je verhaal verrijken.
  • Karakterontwikkeling: De Tarot is een krachtig instrument zijn bij het ontwikkelen van geloofwaardige en boeiende personages. Elke kaart vertegenwoordigt verschillende archetypische personages, zoals de Koningin van Zwaarden, de Dwaas of de Keizer. Door deze archetypen te bestuderen en te combineren, kun je diepgaande karakters creëren met complexe persoonlijkheden, motivaties en conflicten. Het trekken van kaarten kan ook helpen bij het verkennen van de innerlijke wereld van je personages en het begrijpen van hun emoties en drijfveren.
  • Plotontwikkeling en spanning: De Tarot biedt een schat aan mogelijkheden voor het creëren van boeiende plotwendingen en spannende verhalen. Door kaarten te trekken en hun betekenissen te interpreteren, kun je ideeën genereren voor onverwachte gebeurtenissen, dramatische confrontaties en intrigerende twists.
  • Structuur: De Tarot kan je ook helpen bij het structureren van je verhaal, het creëren van een effectieve spanningsboog en het bepalen van het juiste tempo. Het gebruik van Tarot in je schrijfproces kan leiden tot verrassende en meeslepende verhalen die lezers in de ban houden.

Tarot is kortom een waardevol instrument bij het ontwikkelen van hun creatieve processen, het creëren van boeiende karakters en het bedenken van spannende verhaallijnen.

Je kunt een tarotconsult bij me bestellen. Dit betreft een sessie van ca 1,5 uur.
Na afloop ontvang je een geschreven rapport. Kosten 95 euro incl. BTW.
Vul dit contactformulier in en ik neem contact met je op. Vergeet niet je telefoonnummer of e-mailadres te vermelden.

 

tarot_dwaas  tarot_magier  tarot_priesteresunknown

 

tarot_priester tarot_keizerin tarot_zegewagen tarot_kluizenaar tarot_rechtvaardigheid tarot_wereld

 

tarot_krachttarot_gehangene  tarot_gematigdheidtarot_dood tarot_duivel tarot_waarheid

 

tarot_torentarot_maan  tarot_ster tarot_zon tarot_laatste_oordeeltarot_universum