Goden en Maskers

Heb je wel eens dat je voor een lastige keuze staat? Of met een dilemma worstelt? Hoe neem jij dan je beslissingen? Heb jij het idee dat de keuzes die je maakt  volkomen rationeel en overwogen zijn? Niets ervan! 95% gebeurt op basis van onbewuste factoren, innerlijke stemmen. Ik schrijf erover in mijn boek het verhaal van je leven… Lees onderstaand fragment

Boekfragment
Hoofdstuk 11 uit Het verhaal van je leven

goden-olympus

De Odyssee van Homerus begint met een vergadering van de goden op de Olympus. De godin Athene vraagt aan haar vader Zeus of Odysseus nu eindelijk eens terug mag keren naar huis. Odysseus zit al een tijd vast op het eiland van de nimf Kalypso, nadat hij de woede van Poseidon heeft opgewekt. De zeegod werkt Odysseus op allerlei manieren tegen en voorkomt op die manier dat Odysseus naar huis, naar Ithaka, terug kan keren waar zijn Penelope op hem wacht. Zeus stemt in – hij erkent dat Odysseus zich veel offers heeft getroost – en Hermes wordt opgeroepen om het besluit van de goden aan Kalypso mee te delen, zodat Odysseus eindelijk naar huis kan.

Stel je eens voor dat op het moment dat je vastzit of je geblokkeerd voelt, voor een belangrijke keuze staat of met een probleem worstelt, er net als in de Odyssee een vergadering van goden in jou plaatsvindt. Je worstelt bijvoorbeeld met het dilemma of je wel of niet ontslag moet nemen en voor jezelf moet beginnen of je twijfelt of je een bepaalde aankoop moet doen. Dan beginnen de goden te vergaderen. Eén van de goden, die hecht aan zekerheden, blijft erop hameren dat je vooral niet te veel risico’s moet nemen, terwijl een andere, meer avontuurlijke godheid pleit voor ‘gewoon doen’. Weer een andere god ziet het als een geweldige uitdaging, terwijl er ook een is die nu al zeker weet dat het hele plan gaat mislukken. Wie heeft het hoogste woord? Naar welke innerlijke stem luister je? En wat geeft de doorslag? Overigens zijn niet alle goden aanwezig, sommige slapen, een paar anderen laten zich alleen van hun negatieve kant zien en weer andere zijn boos weggekropen omdat ze te weinig aandacht van je hebben gekregen of zelfs onheus zijn bejegend. Veel Griekse mythen gaan over de wraak van goden nadat ze onvoldoende geëerd zijn.

Onze identiteit is niet een eenduidig vaststaand iets. Het ‘ik’ is een meerstemming innerlijk koor, een Olympus vol goden, een wereld vol stemmen, drijfveren, wisselende gedachten, impulsen en gevoelens. Noem het je innerlijke kippenhok.

Het verhaal van ons leven wordt voor een groot deel bepaald door wat onze innerlijke goden – de stemmen in de oerdiepte – ons influisteren. Zij zijn mede bepalend voor hoe het verhaal van ons leven zich ontvouwt. Op het moment dat we ons meer bewust worden van de stemmen tijdens die voortdurende innerlijke vergadering, kunnen we – als we dat willen – ons bevrijden van het verhaal dat ons gevangen houdt, van koers veranderen en als we eraan toe zijn, net als Odysseus verder zeilen, naar huis.

Je kunt erachter komen dat je wellicht al een tijdje gegijzeld wordt door een negatieve godheid die erop uit is het jou op je levensreis lastig te maken en net als Poseidon alleen maar voor tegenwind zorgt, of een die jou gevangenzet in omstandigheden die je al lang ontgroeid bent of een die jou voortdurend blootstelt aan tal van verleidingen die je maar moeilijk kunt weerstaan. Je kunt ook ontdekken dat je een speciale band hebt met een bepaalde godheid die jou helpt als je in de problemen zit, of inzien dat er een bepaalde godheid jou steeds maar gijzelt.

Het kan zijn dat je verlangt naar meer creativiteit in je leven, maar te weinig ruimte schept voor de godin van de creativiteit. Je zult haar in je leven moeten uitnodigen, haar eren, een altaar voor haar inrichten, opdat ze je gunstig gestemd wordt.

Wanneer je je bewust wordt van dat innerlijk godenkoor, kun je er beter de regie over voeren, bepaalde stemmen een toontje lager laten zingen of luisteren naar een stemmetje in jezelf dat wellicht iets zachter praat, maar het wel beter met je voor heeft.

Die innerlijke stemmen, die ikken, noem ik in dit boek archetypen.

Interesse gewekt?

Ga naar Het verhaal van je leven en bestel het boek

Plaats een reactie